Reserveringssystemen maken geen slimme surveys

Geschreven door
 In categorie Blog

Veel CRM’s claimen dat je met bestaande pakketten en ‘native’ vragentools goed surveys kunt doen. ‘Salesforce native, Microsoft Forms. Superhandig!’ Maar.. Het klinkt superlogisch: dankzij hetzelfde platform, kan alles met elkaar praten. ‘Zodat apps eenvoudig integreren met je CRM. Altijd up-to-date respondentmanagement.’ Toch is dit niet het hele verhaal. Veel automerken maken zelf koffers voor ski’s. Maar de dakkoffers van de dakkoffer-specialisten zijn natuurlijk veel beter. Nou, dat heb je dus ook met surveys.

Het mooie van moderne software is namelijk dat alles altijd al met elkaar kan praten. Je hebt alleen een leverancier nodig, die even meedenkt over hoe dit in te richten is. Welke dropveter koppelen we aan welke dropveter? ‘E5 is bij jullie I21, oké prima, komt voor elkaar, we houden er rekening mee’. Reserveringssystemen maken geen slimme surveys.

Wijzer word je van een slimme slag op data met handige API’s

Bepaal waar kansen tot acties moeten leiden

Begin met het bepalen van de informatiebehoefte

Vragen wat je wilt vragen levert geen waardevolle informatie. Een vragenlijst maak je op basis van de informatiebehoefte. Pas als je die weet, kan je vragen gaan formuleren waarvan de antwoorden leiden tot de invulling van die behoefte. Vraag je af wat je wilt weten, zo kom je tot slimme vragen met een doordachte methode en de juiste taal.

Actie op het juiste niveau

Om van informatiebehoefte naar goede vragen te komen is een vak apart, zowel methodologisch als ‘taaltechnisch’. Dat vraagt om kennis en kunde van onderzoek. Bij Amplixs gaat het niet om de platte antwoorden op vragen, maar om de conclusie en interpretatie van de antwoorden. De vraag is niet wat het gemiddelde cijfer is, de vraag is of er actie ondernomen moet worden en zo ja, op welk onderdeel, met welke interventie.

Integratie is een kwestie van doen

Zakelijke software gaat pas echt voor je werken na inrichting. Zodat het aansluit op de werkwijze in jullie organisatie. Het is voor een goede leverancier geen enkel probleem om de koppeling ook gewoon even in orde te maken. Met slimme API’s past het altijd. (Hier is een voorbeeld van zo’n API). Wel heb je een goede leverancier nodig, die even meedenkt. En dat is vaak het probleem.

Een dienstbare houding

Veel ‘professionals’ verschuilen zich achter het product. Willen met de auto bezig zijn, niet met de trekhaak die zorgt dat je plezier van de auto hebt. Dat is geen dienstbare houding. Bij Amplixs geloven we dat software leveren een kwestie van dienstverlening is. Help de klant even met de dingetjes die niet vanzelf gaan, je hebt ze nu toch aan de lijn. API’s zijn niet moeilijk. Ontwikkelaars vinden het gedoe.. De specialist moet even een aanpassing maken. De ‘adapter’ even instellen op het juiste voltage, als het ware.

Systemen leren luisteren

Door even stil te staan bij hoe of wat, scoor je een 9, niet die standaard 6 min. Je maakt het verschil voor de klanten. Wij merken dit sterk aan onze eigen klanten. Het werkt heel goed met onze surveys. Die we uitsturen op het moment dat (het CRM of reserveringssysteem van) de klant wil. Onze software moet eerst even ‘leren luisteren’ naar het systeem van de klant. De koffie even bereiden zoals die gewenst is. Wat melk, geen suiker. Dan gaat het goed.

Van een bak met data naar wijsheid

Met interpretatie en aggregatie van resultaten en verbanden en verdieping op achtergrondvariabelen of trends in de tijd. Dat is het essentiële verschil tussen survey als bijzaak van een bestaand pakket of als hoofdzaak van een specialist.

 

Meer weten over
slimme survey’s?

Amplixs doet onderzoek slim

Kunnen we jullie helpen? Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje onder mijn naam.

Recente posts