Feedbackgesprek met je klant?

Geschreven door
 In categorie Blog
Net zoals bij elke persoonlijke relatie ontstaan er bij opdrachtgevers soms (kleine) irritaties, teleurstellingen in de ander of wellicht (on)hebbelijkheden. Feedbackgesprek met je klant? Doe de relatiecheck. Een goed gesprek in alle openheid klaart dan in veel gevallen de lucht.

Ook als er geen enkel probleem is en de relatie als geweldig wordt ervaren, is het goed regelmatig een gesprek aan te gaan. Omdat je graag wilt weten of je in je missie bent geslaagd; voelt je opdrachtgever zich nog optimaal ondersteund? Feedbackgesprek met je klant? Doe de relatiecheck.

Feedbackgesprek met je klant? Doe de relatiecheck

Elk antwoord op vragen over je dienstverlening, al dan niet tevreden, levert inzichten op om kwaliteit te verhogen. Maar als je mensen belt en vraagt hoe het gaat, zeggen ze vaak ‘gaat wel prima’. Je overvalt ze eigenlijk. Tel daarbij op dat je bij sommige klanten meerdere contactpersonen hebt. Met wie ga je dan het gesprek aan? Dat wordt een tijdrovende klus. Daarom kwamen we op het idee een korte online relatiecheck te doen, waarmee je eens per kwartaal feedback ophaalt. Zo kan je klant ervoor gaan zitten als hij/zij daar tijd voor heeft en je vragen beantwoorden. En heb jij een reden om na afloop te bellen en de punten door te nemen.

Durf naar jezelf te kijken

Om ècht goed te worden, moet je naar jezelf durven (blijven) kijken. Daarom vragen we in de relatiecheck om kritisch te zijn. We nodigen niet alle contactpersonen uit voor de check, maar een aantal per maand, waarbij in principe iedereen er één per jaar ontvangt. En net zoals onze meeste metingen, kan de ontvanger deelnemen of op de knop ‘ik sla een rondje over’ drukken.

Informatie met relevantie

De relatiecheck is opgebouwd uit een aantal onderdelen, waarbij de deelnemer kan aangeven welk aspect hij wil beoordelen of niet. Zo voorkom je dat een respondent ‘verplicht’ door een vragenlijst wordt getrokken. Natuurlijk ontvang je dan minder informatie, maar de informatie die je krijgt, heeft een hogere relevantie.

Wij meten graag onderwerpen als:

  • Betrouwbaarheid: het nakomen van afspraken
  • Responsiviteit: snelheid van reageren en oplossen
  • Expertise: over de juiste kennis beschikken
  • Empathie: inleving in de situatie en problematiek
  • Proactief meedenken en adviseren
  • Gastvrijheid: voor de klant klaar staan
  • Netheid: verzorgdheid van schriftelijke communicatie

Het mes snijdt aan twee kanten

Allemaal onderwerpen die aangeven welke waarde je als bedrijf voor de opdrachtgever genereert. Natuurlijk is het geweldig om te lezen waar men bijzonder tevreden over is, en soms ook confronterend. De antwoorden geven aan op welke vlakken we onze dienstverlening kunnen verbeteren. En als je al jaren een goede relatie hebt, en je opdrachtgever je overal een tien op geeft, is de relatiecheck een goed contactmoment om te vragen of ze jou bij andere relaties kunnen aanbevelen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

 

Meer weten over
Klanttevredenheid verbeteren?

 

Amplixs doet onderzoek slim

Kunnen we jullie helpen? Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje onder mijn naam.

Recente posts
Servicegerichtheid, hoe kun je dat verbeteren? - AmplixsSteek je energie in de juiste mensen!