Is Internet Explorer verleden tijd?

Geschreven door
 In categorie Blog

Is Internet Explorer verleden tijd? De koning is dood. Ik bedoel dan de koning onder de webbrowsers; Internet Explorer (IE). Bijna iedereen in Nederland werkt in een webapplicatie. Veel bedrijven werken met IE als standaard browser om webapplicaties te openen. Als jij dit ook doet, lees dan even verder. Het is tegenwoordig een gevaar en een echte dooddoener voor de customer experience van een applicatie om IE hiervoor als standaardbrowser te (laten) gebruiken! Is Internet Explorer verleden tijd?

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is een computerprogramma (software) dat altijd bereikbaar is via internet. Denk dan bijvoorbeeld aan een applicatie om je administratie te automatiseren, e-learning modules, online dashboards en rapportages, marketingdatabases, et cetera. Een goede ‘user experience’ (UX) is dan ‘key’ voor de beleving van je applicatie. Je kan nog zoiets moois en werkbaars gemaakt hebben, maar als iemand een bepaalde browser gebruikt, heeft dit enorm veel invloed op de weergave.

Beleving van een online dashboard

Wanneer ik een online rapport en dashboard inricht, test ik onze applicatie in verschillende webbrowsers. Werkt het, ziet het er goed uit? Pakt de applicatie alle onderdelen of valt er iets weg? En bij een nieuwe release van een browser kijken wij wat de consequenties zijn voor onze applicatie en hoe wij nieuwe functionaliteiten kunnen benutten. Customer experience is voor ons heilig.

Is Internet Explorer verleden tijd?

Wat mij de laatste tijd vaak opvalt, is dat onze applicatie in vrijwel alle browsers een duidelijke interface biedt en mooie rapporten genereert. Behalve in Internet Explorer (IE)… Dus lijkt het er voor gebruikers van IE soms op dat de interface die ik aanbied het tegenovergestelde is van overzichtelijk, mooi en intuïtief weergegeven. Dit voelt voor mij als gezichtsverlies. Zonder dat ik hier invloed op kan uitoefenen. Op zich vragen organisaties al regelmatig aan gebruikers van een webapplicaties of ze IE gebruiken. Dat kan vervelend zijn voor klanten, maar dit is dus met een reden.

Internet Explorer is dus geen webbrowser

In deze blog wil ik graag duidelijk maken dat Internet Explorer geen webbrowser is. Deze gedachtegang en mening had ik al langer, maar laatst kwam ik hier een goed blog over tegen. Van Microsoft welteverstaan. Zelfs Microsoft adviseert in dit artikel om zo min mogelijk gebruik te maken van hun eigen Internet Explorer. Mensen volgen echter niet zomaar. De reden dat mensen nog steeds IE gebruiken is omdat ze jaren geleden (of hun systeembeheerder) een installatie hebben gedaan en sindsdien dezelfde instellingen gebruiken. Dit krijg je niet vanzelf veranderd. Daarom hierbij een blog van mij om hier aandacht aan te geven.

Andere goede browsers

Ik ben zeker niet anti-Microsoft, maar wil je een goede UX en beleving van je webapplicaties? Kijk dan eens naar Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Edge! Browsers die door hun ontwikkelaars nog wel worden onderhouden en geüpdatet. Dus ja… De koning is dood, lang leve de koning!

Meer weten over
Klanttevredenheid verbeteren?

Amplixs doet onderzoek slim

Kunnen we jullie helpen? Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje onder mijn naam.

Recente posts
De verborgen terreur van het gemiddelde…Kwaliteitsmetingen in de zorg: een farce of een mooie uitdaging?