Kwaliteit meten in de zorg: een farce?

Geschreven door
 In categorie Blog

Kwaliteit meten in de zorg: een farce? Al meer dan vijftien jaar worden in de zorg kwaliteitsmetingen gedaan. Verplichte metingen werden ingesteld door de zorgverzekeraar. Geen meting betekent geen contract. Maar waar leiden deze dure onderzoeken eigenlijk toe? Doen zorgverleners eigenlijk zelf iets met de uitkomsten? Zou dat niet veel efficiënter kunnen worden ingezet?

Kwaliteit meten in de zorg: een farce?

Met het meten van kwaliteit alleen, verbeter je de kwaliteit niet. Doe je een kwaliteitsmeting onder patiënten, dan krijg je een cijfer, maar wat gebeurt er daarna mee? Vergelijk het met een thermometer: je meet de temperatuur, maar dat zegt niets over het ziektebeeld. Met de uitkomsten van een kwaliteitsonderzoek moet je zelf aan de slag.

Kwaliteit bij patiënten moeilijk te meten

Lastig, want kwaliteit kun je niet objectief maken, voor iedereen is kwaliteit iets anders. Toch dacht de zorg dat het wel kon. Daar is immers overal een protocol voor, alles is te meten. Veel artsen vinden dat kwaliteit hooguit door een collega kan worden vastgesteld, niet door de patiënt zelf. Met als resultaat dat artsen de resultaten vaak naast zich neerleggen.

Hoge kwaliteit wordt niet beloond

Daar komt bij dat in de zorg een hoge kwaliteit niet wordt beloond, de tarieven liggen vast. Een tandarts of huisarts die betere kwaliteit levert, krijgt echt niet meer betaald. Bij een overstap naar een andere arts wordt nooit gevraagd naar de reden. Het dossier wordt simpelweg overgedragen, voor mij tien anderen. Bovendien worden de verplichte kwaliteitsmetingen uitgevoerd met een negatieve reden. Doe je geen meting dan krijg je geen contract met de zorgverzekeraar. Zo wordt een kwaliteitsonderzoek een stok om mee te slaan.

Kwaliteitsmeting als paarse krokodil

Niet zo gek dus dat zorgverleners na al die jaren bitter en sceptisch staan tegenover kwaliteitsmetingen. De metingen hebben veel geld gekost, gespecialiseerde bureaus zijn er rijk van geworden. Bovendien leveren ze niets op, behalve klagende patiënten die de vragenlijst te lang vinden. Daardoor is het tevredenheidsonderzoek terecht gekomen in de hoek van de paarse krokodillen en onzinnige certificaten. Het heeft geleid tot stilstand op kwaliteitsgebied: Nederland komt op achterstand en dreigt de aansluiting te missen.

Gratis kwaliteitsmeting

Gelukkig zijn er nog kansen. Verplichte metingen leiden tot weinig inzicht, daarom moeten ze de zorgverlener niets kosten. Waarom zouden ze ook betalen, ze hebben de baten toch niet? De oplossing is een gratis dienst: een gestructureerde vragenlijst, op te vragen via internet die leidt tot geen enkele verplichting. Dan krijg je als zorgverlener waarschijnlijk wel zin en energie om nog andere informatie te achterhalen. Zoals specifieke gegevens voor je eigen praktijk. Zodat je daadwerkelijk resultaten meet waar je wat aan hebt.

Betaal voor gezondheid, niet voor ziekte

Door specifieke informatie van je patiënten te achterhalen met gespecialiseerde vragen over klanttevredenheid, leer je je klanten kennen en kun je hierop acteren. Neem bijvoorbeeld een praktijk met veel oudere patiënten. Hier is preventieve zorg van belang; artsen moeten op het juiste moment ingrijpen. Zorgverleners in zo’n praktijk weten wat er op welk moment moet gebeuren voor deze populatie, vanuit het idee dat je beter kunt betalen voor gezondheid dan voor ziekte. Zo zou je in een gebied met veel geboortes kunnen samenwerken met een verloskundigenpraktijk.

Beloon kwaliteit

Verzekeraars, zorgverleners en patiënten zouden meer moeten samenwerken in plaats van tegenover elkaar staan. Als je de verplichte meting hebt gedaan, en je je extra onderzoek onderbouwt, staat een verzekeraar best open om bij te dragen. Want uiteindelijk heeft de verzekeraar ook minder schadelast, en is minder geld kwijt aan een patiënt. En als blijkt dat er een voorkeur bestaat voor een bepaalde praktijk, geef deze dan ook meer budget. Zo krijgen patiënten echt een stem en investeer je in klantenbinding en het behoud van de praktijk.

PS: Benieuwd naar de gratis kwaliteitsmeting? Hier kun je het aanvragen.

Meer weten over
Klanttevredenheid verbeteren?

Amplixs doet onderzoek slim

Kunnen we jullie helpen? Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje onder mijn naam.
 

Steven van Dieten is mede-eigenaar van Amplixs, specialist in kwaliteitsmetingen en oprichter van Amicura, de zorgtak van Amplixs.

Recente posts
De koning is dood, lang leve de koningHoe hou je jezelf voor de gek?