Kwaliteit meten in het onderwijs wordt kinderspel

Geschreven door
 In categorie Blog
Hoe meer afgestudeerden, hoe meer inkomsten. Dat is het verdienmodel van hogescholen en universiteiten; ze krijgen betaald aan de hand van het aantal inschrijvingen en ..

.. het aantal voltooide opleidingen. Onderwijsinstellingen staan hierdoor onder een enorme druk: studenten moeten naar ‘jouw’ opleiding worden gelokt. Heb je ze eenmaal binnen dan moet je ze pamperen. Je wilt immers niet dat ze halverwege weglopen. Hierdoor vergeet je bijna dat de kwaliteit van het geboden onderwijs ook in de gaten moet worden gehouden!

Benieuwd hoe je op een eenvoudige manier kwaliteitsmetingen inzet in het onderwijs?

Als opleidingen niet meer op niveau en kwaliteit concurreren, maar op het aantal studenten, hoe moet je studenten dan behandelen? Als klanten? En is de klant dan koning? Kan en mag een student iets zeggen over de kwaliteit van het onderwijs en het functioneren van een docent? Er bestaat zoiets als de Nationale Studenten Enquête. Maar moet je als onderwijsinstelling dan streven naar een nummer 1 positie in deze classificatie?

Hoe geef je vorm aan kwaliteitsmanagement?

Kwaliteitsmanagement is natuurlijk onmisbaar bij een opleiding, maar ja, geef daar maar eens vorm aan als het ondersteunend personeel is wegbezuinigd. Moeten docenten dan zelf aan de slag met kwaliteitsmanagement? En dan is er nog een complicerende factor: alles in het onderwijs krijgt altijd een wetenschappelijk randje. Met als gevolg dat een vragenlijst vaak ook wetenschappelijk wordt. Lees: wel objectief, maar minder leesbaar voor een leek. Niet echt handig.

Tool gericht op onderwijsevaluaties

Wij komen de docenten, opleidingscoördinatoren en kwaliteitsfunctionarissen van tegenwoordig tegemoet met Alumnus; een tool speciaal ontwikkeld op evaluaties in het onderwijs. Je bepaalt zelf wat een handig vraagmoment is en stelt vervolgens een vragenlijst samen door vragen aan te klikken, die door ons zijn opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het moment wanneer een klas klaar is met een project. Elke student krijgt dan een paar vragen met mogelijkheid tot toelichting.

Informatie waar je iets mee kunt, maar niets mee moet

Alumnus is gebaseerd op de wijze van kwaliteit meten in het hotelwezen. Wat vond je van deze cursus/stage of dit studieloopbaantraject? Wat vond je van de docent? Dat is informatie waar je iets mee kunt, maar niks mee moet. En die continu inzicht geeft in de kwaliteit van het onderwijs. Niet voor managers in functioneringsgesprekken, maar juist voor de docenten zelf. Zij begrijpen als geen ander dat het leren niet stopt bij het halen van een diploma.

PS: Wil je zien hoe makkelijk een meting in het onderwijs kan zijn? Bekijk dan hier een voorbeeld van een Alumnus vragenlijst.

PS: Lees hier meer over het optimaliseren van online onderwijs met Amplixs.

 

Tevredenheid
in onderwijs meten?

Amplixs doet onderzoek slim

Kunnen we jullie helpen? Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje onder mijn naam.

Recente posts
Koppel klanttevredenheid aan kernwaarderapportage - Amplixs