Leidinggevenden kunnen thuiswerkers helpen

Geschreven door
 In categorie BlogHet Covid-19 virus en de gevolgen daarvan hebben bedrijven en medewerkers geconfronteerd met de uitdagingen van werken op afstand. Leidinggevenden hebben er nu twee taken bij: de medewerker in staat te stellen thuis te werken en voorkomen dat de thuiswerkende medewerker ook mentaal geïsoleerd raakt. Leidinggevenden kunnen thuiswerkers helpen. Hier volgen een aantal logische tips bij deze taken, maar zo logisch als ze zijn, ze worden – ook bij ons – nog wel eens een keer vergeten. Het zijn tips en adviezen om ervoor te zorgen dat mensen gezond, verbonden en productief blijven.

Cruciaal zijn de juiste hulpmiddelen

Als medewerkers niet over de juiste hulpmiddelen of toegang tot informatie beschikken, voelen ze zich snel ongeorganiseerd en niet betrokken. Het is dus cruciaal om de juiste tools te installeren: van computers, microfoons en camera’s tot de juiste software en apps. Om een productieve werkomgeving te creëren, hebben medewerkers daarnaast gemakkelijke toegang nodig tot groepsschijven en gedeelde schijven plus een plan voor het opstellen van teamdoelen, resultaten en tijdlijnen. Het delen van roosters en het laten zien van afgesproken werktijden van teamleden is ook belangrijk.

Samen werken als team

Het is cruciaal om het hele team verbonden te houden. Als de communicatie onvoldoende of verkeerd is, komt de samenwerking tot stilstand, kan de klantgerichtheid in het gedrang komen en kan innovatie worden geremd. Elk teamlid moet zicht hebben op de projecten, tijdlijnen en doelen van collega’s. Het ‘synchroniseren’ van verantwoordelijkheden en deadlines met teamgenoten helpt projecten te organiseren en de efficiëntie te maximaliseren. Het zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar werk kan doen.

Alleen tools zijn niet genoeg

Thuiswerken is voor veel mensen de nieuwe realiteit. Maar daarvoor zijn niet alleen apparatuur en processen nodig. Medewerkers worden geconfronteerd met nieuwe problemen rond het gevoel dat ze niet verbonden zijn met het kantoor. Terwijl ze tegelijkertijd thuis andere druk ervaren. We moeten dus nadenken over manieren om medewerkers te helpen de verwachtingen van zowel werk als gezin goed tegemoet te komen. Als medewerkers thuis niet de juiste ondersteuning krijgen, beïnvloedt dit hun motivatie, productiviteit en de balans tussen werk en privé. Om (een gevoel van) isolatie te voorkomen, moedig je medewerkers aan om over de volgende stappen na te denken:

Afspraken met het gezin
Moedig medewerkers aan om afspraken te maken met hun partner en kinderen over schema’s, stille ruimtes, huiswerktijd en pauzes. Zorg ervoor dat ze de tijd nemen om frisse lucht op te snuiven en plezier te hebben. Het is belangrijk om flexibel te zijn en te checken of iedereen in het gezin dezelfde verwachtingen heeft en of de afspraken goed werken.

Afspraken over de werkruimte
Spoor medewerkers aan om een ruimte of zone vrij te maken van gezinsleden wanneer ze in gesprek zijn of om een andere reden niet gestoord willen worden. Het dragen van een koptelefoon of het hangen van bijvoorbeeld een handdoek over de rugleuning van de stoel of monitor kan een duidelijk signaal zijn naar de anderen in het gezin.

Tijd voor praatjes 

Geïsoleerd raken is een veelvoorkomend probleem voor thuiswerkende medewerkers, dus het is belangrijker dan ooit om (online) samen te blijven komen. Gebruik chats waarin teamleden kunnen praten over gemeenschappelijke interesses. Stimuleer videogesprekken zodat mensen beter contact kunnen houden met collega’s, als alternatief voor het praatje bij het koffie-apparaat of de waterkoeler aan het einde van de dag. Organiseer een wekelijkse leuke-verhalen-borrel-op-afstand voor je team. Dit soort dingen helpt ook introverte mensen – die uit zichzelf niet snel gaan ‘socializen’ – om regelmatig contact te maken met teamleden. Juist de mensen die er niet om vragen hebben deze aandacht het hardst nodig, dus vergeet ze niet.

Communiceer duidelijk en positief

Wanneer je op afstand werkt, is het essentieel dat communicatie, vooral via e-mail of chat, duidelijk en positief is. Doe je dat niet, dan kan iets al gauw als koud of onprettig overkomen. Vrolijke emoji’s, leuke foto’s en royale complimenten helpen allemaal om het moreel hoog te houden en een goede verstandhouding op te bouwen. Leidinggevenden helpen thuiswerkers.

 

Meer weten over
Medewerkerstevredenheid?

Amplixs doet onderzoek slim

Kunnen we jullie helpen? Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje onder mijn naam.Recente posts