Online onderwijs verbeteren voor minder uitval

Geschreven door
 In categorie Blog

Nu de sociale component wegvalt in het hoger onderwijs zal het uitvalpercentage gaan stijgen. Nu al stopt dertig tot veertig procent van de studenten binnen het eerste jaar. Studenten worden nu gebonden aan hun studie door de inhoud en door het sociale leven (het studentenleven). Die sociale component valt weg nu het hoger onderwijs kiest voor online onderwijs. De verwachting is dat daarmee het toch al enorme uitvalpercentage van 30% komend collegejaar sterk stijgt.

Online onderwijs verbeteren voor minder uitval

Moeten we accepteren dat misschien wel de helft van de eerstejaars HBO-studenten een verkeerde studiekeuze maakt? Nee, natuurlijk niet. De roep om een digitale vorm van sociale binding als een alternatieve oplossing is begrijpelijk. Toch is het niet meer dan een lapmiddel voor de schrijnende mismatch tussen verwachtingen en behoeften aan de ene kant en het onderwijsaanbod aan de andere kant. Er moet meer gebeuren dan het invoeren van een buddysysteem. En het verplaatsen van ontgroeningen naar online.

Domme student of incapabele hogeschool?

Zijn aankomend studenten nou zo dom? Of zijn hogescholen en universiteiten gewoon niet bezig met het scheppen van reële verwachtingen over vorm en inhoud van de opleidingen? Zijn ze te commercieel gedreven? De maatschappelijke, economische en psychologische schade van de studiemismatch is enorm. De student die stopt blijft na een periode van grote stress achter met twijfel, een deuk in het zelfvertrouwen en duizenden euro’s (extra) studieschuld. Hij of zij verliest direct het inkomen en het recht op een kamer in een studentenhuis.

Kloof overbruggen door te luisteren

Uiteraard begrijp ik dat onderwijsinstellingen door het huidige financieringsmodel gedwongen worden om commercieel te denken. Maar in een commerciële organisatie met een dergelijk grote kloof tussen klantbehoeften en productaanbod zou de marketingafdeling zich kapot schamen. Mijn punt is niet dat de studenten een rapportcijfer aan een docent moeten mogen geven. Het gaat erom dat luisteren naar studenten enorm kan helpen bij de voorlichting die je geeft over je opleiding. En daarmee bij het verkleinen van de uitval. Het wordt tijd om studenttevredenheid en behoeftemetingen serieus nemen. Daar wil ik met mijn organisatie graag bij helpen. Inmiddels hebben we ruime ervaring met faculteiten van twee hogescholen in de Randstad.

Met inzicht beter online onderwijs

Laten we voor de korte termijn focussen op het vlot verbeteren van het online onderwijs. Online onderwijs verbeteren voor minder uitval.

 

Hoe dat moet?

 

Amplixs doet onderzoek slim

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Ik denk graag met je mee. Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje.

Recente posts