Online onderwijs verbeteren voor minder uitval

Geschreven door
 In categorie Blog

Dertig tot veertig procent van de studenten die een HBO studie starten, stopt al met deze studie binnen het eerste jaar. Studeren is aantrekkelijk om de inhoud van de studie en door het studentenleven. Dat laatste, die sociale component valt weg nu het hoger onderwijs kiest voor online onderwijs. De verwachting is dat daarmee het toch al enorme uitvalpercentage komend collegejaar nog verder stijgt. Wat te doen? Door praktische feedback te vragen en in te spelen op de actuele behoefte van studenten én docenten verbetert het online onderwijs en kan de schade beperkt blijven. Online onderwijs verbeteren voor minder uitval. Hoe? Dat leg ik hier kort uit.

Moeten we accepteren dat misschien wel de helft van de eerstejaars HBO-studenten een verkeerde studiekeuze maakt? Nee, natuurlijk niet. De roep om een digitale vorm van sociale binding als een alternatieve oplossing is begrijpelijk. Toch is het niet meer dan een lapmiddel voor de schrijnende mismatch tussen verwachtingen en behoeften aan de ene kant en het onderwijsaanbod aan de andere kant. Er moet meer gebeuren dan het invoeren van een buddysysteem en het verplaatsen van ontgroeningen naar online.

Domme student of incapabele hogeschool?

Zijn aankomend studenten nou zo dom of zijn hogescholen en universiteiten gewoon niet bezig met het scheppen van reële verwachtingen over vorm en inhoud van de opleidingen die ze aanbieden? Zijn ze te commercieel gedreven? De maatschappelijke, economische en psychologische schade van de studiemismatch is enorm. De student die stopt blijft na een periode van grote stress achter met twijfel, een deuk in het zelfvertrouwen en duizenden euro’s (extra) studieschuld. Hij of zij verliest het inkomen en het recht op een kamer in een studentenhuis.

Kloof overbruggen door te luisteren

Uiteraard begrijp ik dat onderwijsinstellingen door het huidige financieringsmodel gedwongen worden om commercieel te denken. Maar in een commerciële organisatie met een dergelijk grote kloof tussen klantbehoeften en productaanbod zou de marketingafdeling zich kapot schamen. Mijn punt is niet dat de studenten een rapportcijfer aan een docent moeten mogen geven. Het gaat erom dat luisteren naar studenten enorm kan helpen bij de voorlichting die je kunt geven over je opleiding. En daarmee bij het verkleinen van de uitval. Het wordt tijd om studenttevredenheid en behoeftemetingen serieus te gaan nemen. Daar wil ik met mijn organisatie graag bij helpen. Inmiddels hebben we ruime ervaring met faculteiten van twee hogescholen in de Randstad.

Met inzicht beter online onderwijs

Het hoger onderwijs kiest voorlopig voor online onderwijs. Nu is een goed moment om inzicht te krijgen in de ervaringen van studenten en docenten. Hoe kunnen we in het online onderwijs zorgen voor goede ervaringen? Door op de korte termijn te focussen op het vlot verbeteren ervan. Amplixs wil onderwijsinstellingen daarbij helpen. Zodat verbeteringen snel en doeltreffend effect krijgen. Online onderwijs verbeteren voor minder uitval. We denken graag met je mee. De basis staat al.

 

Meer weten over
online onderwijs verbeteren?

 

Amplixs doet onderzoek slim

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Ik denk graag met je mee. Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje.

Recente posts