Wil je gedrag veranderen?

Geschreven door
 In categorie Blog

Wil je gedrag veranderen? Denk dan aan de jaren ’20 van de vorige eeuw, in de USA. Toen probeerde men gedrag te veranderen met een verbod. Maar de behoefte was groot.. De behoefte aan drank was zo groot dat die zich niet zomaar liet wegduwen. Zo ontstond een vruchtbare voedingsbodem voor gangsters, voor illegale praktijken. Nu, 100 jaar later, wordt nog steeds naar een verbod gegrepen om gedrag te veranderen. Dat kan anders.

De Nederlandse overheid probeert op gezette tijden ons gedrag te veranderen, vaak met behulp van aansprekende campagnes. Laatst deed ze een dringend beroep op de jongeren: “ga niet feesten in de bossen van Hilversum.” Met de toevoeging: “anders gaan we handhaven”. Als gedragsveranderdeskundige van Amplixs vind ik hier iets van. Hoe bewerkstellig je namelijk verandering? Door goed gedrag te belonen. Straffen van verkeerd gedrag werkt niet; het feesten in de bossen gaat dus gewoon door.

Alternatief: de staat organiseert feesten?

Samenkomen en dansen proberen weg te drukken, te verbieden, is wel heel onhaalbaar. Het is beter om het gecontroleerd toe te staan. De rol als overheid zou kunnen zijn om ‘verantwoorde’ feesten te organiseren. Stel je voor: feesten waarvoor je een tijdslot kunt boeken, je logt in met je DigiD. Je mag ernaartoe als je klachtenvrij bent, wordt getest bij binnenkomst. Je mag 1x per 2 weken naar zo’n feest om het risico van grootschalige verspreiding van het virus te beperken. Coole locaties, goeie deejays en andere artiesten. Lekker toch?

Vervul de behoeften van mensen

Organiseer je goeie feesten, dan willen mensen ernaartoe. Als het daarvoor nodig is om je te registreren en elke week te laten testen, dan heb je dat er graag voor over. Op deze manier stimuleer je het gewenste gedrag en hoef je geen regels op te leggen. Bedenk iets dat voldoet aan de behoefte of wens van de klant. Vraag je af hoe je iets kunt toevoegen binnen de beperkingen die er zijn. Het is de taak van de overheid om voor een gezonde samenleving te zorgen; het faciliteren van feesten voor jongeren kan daar prima bij horen. 

Anticiperen op transitiemaatschappij

De overheid laat op dit moment kansen liggen om toe te werken naar een transitiemaatschappij. Nu wordt er een muur opgeworpen door het credo: we moeten wachten tot er een vaccin is. Maar dan ben je er niet, want hoe lang duurt het voordat iedereen gevaccineerd is? Laten genoeg mensen zich vaccineren? Gaan er dan veel jongeren helemaal los omdat alles weer kan en krijgen we een nieuwe golf? De samenleving en economie krijgen weer een knauw. Bedenk liever iets waarbij je uitgaat van geven en nemen en niet van eenzijdig regels opleggen. Kijk wat je kunt bedenken om op de situatie in te spelen en deze te beïnvloeden. Dat werkt beter dan verbieden. Wil je gedrag veranderen?

Nieuwe motivatoren

Waardering en erkenning zijn belangrijk als motivatoren van goed gedrag, maar het effect kan op een gegeven moment opraken. Jongeren worden meestal niet erg ziek van corona dus voelen de noodzaak niet om zich aan de regels te houden. Dan heb je andere motivatoren nodig. Door feesten te organiseren laat je zien dat je hun behoefte begrijpt en ze daarin tegemoetkomt.
Dat we straks in 1 klap terug zijn bij het oude is een illusie. Er ontstaat eerst een tijdelijke transitiesamenleving. In 2021 zal er het hele jaar gevaccineerd moeten worden en zullen er nog beperkingen zijn. Het zal wel zo’n 1,5 jaar duren voordat we van alle maatregelen af zijn. Je redt het dus niet met harde maatregelen omdat mensen onbegrip ervaren en dan hard tegen de maatregelen ingaan. Bij de publieke omroepen hebben ze dat goed begrepen. Het alternatief voor de Sinterklaasintocht, met een mooie invulling van het Sinterklaasjournaal, was een goede vondst. Het deed recht aan de behoefte van kleine kinderen, terwijl de gedragsregels gemakkelijk opgevolgd konden worden.

Slim gedrag verbeteren

Wil je gedrag veranderen? De onderzoeken van Amplixs zijn ook gericht op het bewerkstelligen van een gedragsverandering. Ze maken bijvoorbeeld zichtbaar wat een leiddinggevende kan doen om een prettige werksituatie voor de teamleden te realiseren. Of wat een bedrijf kan doen om klanten zo tevreden te maken dat ze het bedrijf aanbevelen bij hun vrienden en familie.

 

Meer weten over
Gedragsverandering?

Amplixs doet onderzoek slim

Kunnen we jullie helpen? Neem contact met mij op om kennis te maken. Klik op het envelopje onder mijn naam.

Recente posts