Wat is
Employee Experience?

in strategisch HR management

Wat is Employee Experience?

in strategisch HR management

Wat betekent Employee Experience? De beleving van medewerkers is fascinerend. Medewerkers verzamelen allerlei indrukken. Dat begint al ruim voor de sollicitatie. Bewust of onbewust beslissen ze of ze bij jullie willen komen (of willen blijven) werken.

Alles over Employee Experience (EX)

Employee Experience is het Engelse woord voor Medewerkersbeleving. Het stelt vragen over hoe medewerkers hun baan ervaren. En het werken in de organisatie waar ze werken.

Het kan over het werk zelf gaan maar ook over alles er om heen, van sollicitatie tot pensionering. En het meten én verbeteren. Daarbij gebruiken we onderstaande begrippen.

Employee Experience meten én verbeteren

Employee Experience is de vertaling van het begrip User Experience (UX) uit de informatietechnologie naar medewerkers. Hoe moeilijk is het voor een gebruiker om het gewenste resultaat te krijgen bij het gebruik van een apparaat of applicatie?

Organisaties beseffen steeds meer dat ze alleen tevreden en loyale klanten krijgen en behouden als hun medewerkers zelf goed in hun vel zitten. Hoe is het voor een medewerker om hier te werken?

Met een Employee Experience survey zoek je naar verbeterpunten. Employee Experience meten en daarna concreet verbeteren.

Employee Effort Score

Medewerkers houden wel van een uitdaging. Wat ze niet willen, is op een bepaald punt steeds tegen hetzelfde probleem of gebrek aan logica aanlopen.

Employee Experience meten en verbeteren doe je door het voor mensen makkelijker te maken hun werk goed te doen, verlaag je de ‘Employee Effort Score’.

Medewerker ervaren minder stress en gedoe in het dagelijkse werk, ervaren meer uitdaging in het werk zelf, kunnen zich beter concentreren en voelen ook meer voldoening als het werk gedaan is.

Experience Design

Employee experience voorbeeld: de bediening van een pinautomaat moet vlot en zonder misverstanden gebeuren, zodat de mensen zonder fouten of vertraging hun geld krijgen.

Dit stelt bepaalde voorwaarden aan het ontwerp en de inrichting van de automaat. Hier is over nagedacht in het Experience Design, het ontwerp waarin de gebruiker centraal staat.

Medewerker centraal

Door de medewerker centraal te stellen bij de inrichting van processen, kan je de Employee Experience verbeteren. Je vraagt je dan af: Werkt dit voor de medewerker? Is dit handig voor hem/haar?

Wat vergt dit van een medewerker? Hoe hangt dit samen met de kennis van een medewerker? Krijgt de medewerker hier de juiste informatie? Belangrijke vragen als je de beleving van de medewerkers wilt optimaliseren.

MODERN MTO VOOR STRATEGISCH HRM

Belangrijkste punten

  • Maakt van tevredenheid geen ontevredenheid
  • Neemt belemmeringen weg voor de medewerker én de klant
  • Feedback gericht op verbeteringen
  • Vanaf € 2.500,- per meting
  • AVG ‘proof’

Van ambitie naar actie

Meer weten over onze ambitie?

Met plezier tonen wij jou wat we voor jullie organisatie kunnen doen.

(lees verder)