Facilitair management is volop in beweging. Het Facility & Workplace Management marktonderzoek 2025 van TwynstraGudde laat zien dat het werkveld steeds meer versnipperd raakt door een veelheid aan aanbieders. Bedrijven besteden inmiddels gemiddeld 67% van hun facilitaire diensten uit. Facilitaire dienstverlening wordt daardoor professioneler en complexer, waarmee het uitvoeren van tevredenheidsonderzoek onder medewerkers om de kwaliteit van deze dienstverlening te meten ook in belang toeneemt.
Vakspecialisten binnen de facilitaire dienstverlening
De 67% uitbesteding in de facilitaire dienstverlening is een flinke toename ten opzichte van eerdere jaren (61% in 2023 en 54% in 2021). Er is een duidelijke verschuiving naar single service-leveranciers zichtbaar. Deze specialisten richten zich op één specifieke dienst, zoals schoonmaak, receptie of catering, en doen dat vaak met een hoge mate van expertise en innovatie. Voor facility managers betekent dat ook een verandering in het inkoopbeleid. Bedrijven kiezen steeds vaker voor maatwerk, met als doel maximale wendbaarheid en kwaliteit.
Facilitaire dienstverlening blijft een hygiëne-factor hebben
Ondanks een versterkte focus op kwaliteit en het los inkopen van facilitaire dienstverlening, blijft de hygiëne-factor van facilitair management bestaan. Of het nu gaat om een fris kantoor of schone toiletten, deze zaken lijken vanzelfsprekend, totdat het misgaat. Goede facilitaire dienstverlening is onzichtbaar wanneer het goed is, maar vele malen zichtbaarder als het hapert. Daartegenover staat ook dat het onderscheidend kan zijn, denk aan goed verzorgde lunch. Het beïnvloedt direct de tevredenheid, productiviteit en zelfs de gezondheid van medewerkers. Daarom is het van cruciaal belang dat organisaties het belang van deze ‘basisvoorzieningen’ niet onderschatten. En dus ook actief betrokken worden bij het meten van de kwaliteit van deze voorzieningen.
Meten is weten, maar luisteren is begrijpen
Hoewel KPI’s en SLA’s nuttig zijn om prestaties te monitoren, bieden ze niet altijd het volledige plaatje. Een ruimte kan technisch gezien schoon zijn, maar als medewerkers het als vies ervaren, is er toch iets mis. Daarom is het essentieel om naast meten ook écht te luisteren. Hoe ervaren medewerkers de dienstverlening? Waar lopen ze tegenaan? Wat maakt voor hen het verschil?
Hier komt onderzoek om de hoek kijken. Structureel onderzoek naar medewerkerstevredenheid over facilitaire diensten is geen luxe, maar een noodzaak. Zeker in het geval van meerdere dienstverleners is het van belang om rapportages te bundelen en één helder overzicht te krijgen. Dat helpt organisaties om niet alleen te sturen op cijfers, maar ook op beleving. En juist in die beleving zit de sleutel tot succesvolle dienstverlening. Het wordt daarom tijd dat we gebruikersbeleving structureel meenemen in de gesprekken. Niet als ‘extraatje’, maar als vast onderdeel van hoe we sturen en verbeteren. Want pas dan weet je of je dienstverlening ook buiten het dashboard klopt.
Optimaal ecosysteem van facilitaire dienstverleners
Het onderzoek van TwynstraGudde laat ook zien dat de facilitaire sector steeds meer verandert van een ondersteunende in een strategische discipline. De opkomst van specialistische leveranciers, de toenemende mate van uitbesteding en het besef van de impact van facilitaire kwaliteit op medewerkerstevredenheid zijn daarin bepalende factoren. Ben je in staat volledig inzicht en grip te krijgen op de geleverde diensten, zodat je optimaal kunt bijsturen en je ze goed kunt beoordelen bij contractverlengingen en tenders, ontstaat een ecosysteem dat écht bijdraagt aan een prettige en efficiënte werkomgeving.
Wil je meer weten over onze aanpak en hoe we je kunnen helpen jouw facilitaire dienstverlening te verbeteren? Hier vind je meer informatie!