Waarom mensen eerlijker zijn in tevredenheidsonderzoeken

Tevredenheidsonderzoeken zijn waardevolle instrumenten om inzicht te krijgen in de ervaringen en feedback van gasten, klanten, werknemers of gebruikers. Bij het uitvoeren van tevredenheidsonderzoeken is het opmerkelijk dat mensen vaak eerlijker antwoorden in schriftelijke vragenlijsten dan tijdens persoonlijke gesprekken.

Anonimiteit en vertrouwelijkheid:

Een cruciale factor die bijdraagt aan eerlijkere antwoorden in tevredenheidsonderzoeken is de anonimiteit en vertrouwelijkheid die ze bieden. Wanneer mensen deel uitmaken van een persoonlijk gesprek, kunnen ze aarzelen om openlijk negatieve feedback te geven uit angst voor repercussies, conflict of ongemakkelijke situaties. In een schriftelijke enquête kunnen respondenten echter anoniem reageren, waardoor ze zich veiliger voelen om hun werkelijke ervaringen en ontevredenheid te uiten zonder negatieve gevolgen.

“Anonimiteit is vaak de sleutel die de poort opent naar eerlijke woorden en ware onthullingen.”

Geen sociale druk of beïnvloeding:

In persoonlijke gesprekken kunnen sociale dynamieken en groepsdruk van invloed zijn op de antwoorden die mensen geven. Ze kunnen geneigd zijn om hun werkelijke gevoelens en ervaringen te verdoezelen om een positieve indruk te maken of om aan sociale verwachtingen te voldoen. Bij een schriftelijk tevredenheidsonderzoek wordt deze sociale druk geëlimineerd.

Tijd voor reflectie:

Een ander voordeel van schriftelijke tevredenheidsonderzoeken is dat respondenten de tijd hebben om na te denken voordat ze reageren. Ze kunnen hun ervaringen overwegen, informatie verwerken en gedetailleerde en eerlijke feedback geven. In persoonlijke gesprekken kan de druk om onmiddellijk te reageren leiden tot oppervlakkige of minder eerlijke antwoorden.

Schriftelijke communicatie:

Tevredenheidsonderzoeken maken gebruik van schriftelijke communicatie, waarbij alleen tekst wordt gebruikt om feedback te geven. Dit heeft als voordeel dat non-verbale signalen, zoals lichaamstaal en intonatie, geen rol spelen bij het interpreteren van de boodschap. Hierdoor worden de antwoorden puur gebaseerd op de woorden zelf.

Door gebruik te maken van schriftelijke tevredenheidsonderzoeken kunnen organisaties diepgaande inzichten verwerven in de ervaringen en feedback van hun klanten of werknemers. Dit stelt hen in staat om gerichte verbeteringen aan te brengen en de algehele tevredenheid te verhogen. Vergeet dus niet om na het onderzoek ook actief aan de slag met de verzamelde informatie om concrete verbeteringen voor te stellen én te implementeren.

Meer weten over onze aanpak? Plan nu een meeting, we vertellen je graag meer!

Deel

Artikelen & klantcases